Afbeelding

Juniorcollege Pax wordt nieuw Lyceum Druten

Algemeen

MAAS EN WAAL - Het Pax Christi College gaat haar onderwijs op de locaties in Druten en Beneden-Leeuwen herinrichten. De school voor voortgezet onderwijs neemt afscheid van het juniorcollege en opent een Lyceum voor havo- en vwo-leerlingen.

Op 24 mei heeft de medezeggenschapsraad van het Pax Christi College, waarin leerlingen, ouders en personeelsleden meedenken en –beslissen over zaken binnen de school, haar definitieve instemming verleend aan de herinrichting van de beide locaties in Druten en Beneden-Leeuwen. De huidige hoofdvestiging aan de Mr. van Coothstraat in Druten wordt een vmbo-locatie voor leerlingen uit de leerjaren 1 tot en met 4. Het huidige juniorcollege aan de Klepperheide wordt het nieuwe Lyceum Druten. Een locatie voor havo- en vwo-leerlingen in de leerjaren 1 tot en met 6.

Men ging ook akkoord met de samenwerking met Stichting SPOM voor het realiseren van een Integraal Kind Centrum (IKC) en twee praktijklokalen in Beneden-Leeuwen, en met de samenwerking met Stichting Meerwaarde Maas en Waal voor het gezamenlijk inrichten en exploiteren van technieklokalen in Druten en in Beneden-Leeuwen. Op 9 juni 2016 heeft de gemeenteraad van West Maas en Waal ingestemd met het voorbereidingskrediet voor het Integraal Kind Centrum, waarmee de eerste stap is gezet naar de realisatie van het IKC en de technieklokalen. De gemeente heeft er voor gekozen de bouw en ontwikkeling van het hele complex in eigen beheer te houden. De verwachting is dat eind 2016 besluitvorming kan plaats vinden over de definitieve plannen, waarna de bouw kan worden aanbesteed. Dan wordt ook duidelijk wanneer het geheel gerealiseerd gaat worden.

'We zijn heel gelukkig met het feit dat de samenwerking in het Land van Maas en Waal nu tot concrete stappen gaat leiden', aldus rector Lex van Drongelen. 'Het volgend schooljaar verandert er nog weinig aan de huidige inrichting. We zullen deze zomervakantie al wel de hal en leerlingeningang aan de Mr. Van Coothstraat verbouwen, zodat in de zomer van 2017 er niet op alle plaatsen tegelijk wordt verbouwd. Als in april 2017 de laatste lesdag is geweest voor de examenklassen dan gaan beide locaties op de schop tot aan het eind van de zomervakantie. We denken dat dit met minimale overlast kan gebeuren. De nieuwe brugklassers vmbo die na de zomer bij ons op school starten, zullen na één jaar al de definitieve overstap maken naar de Mr. Van Coothstraat en de nieuwe brugklassers havo/vwo zullen hun gehele schoolloopbaan aan de Klepperheide les gaan krijgen'.

Op maandag 28 augustus 2017 openen de beide heringerichte locaties in Druten hun deuren voor een gedeeltelijk nieuwe groep leerlingen. In de maanden daarna vindt er een feestelijke heropening plaats. Vanaf 1 augustus 2017 zullen er ook twee Technieklokalen van Stichting Meerwaarde Maas en Waal in onze school gehuisvest zijn, zowel in Druten als in Beneden-Leeuwen. 'We willen meer aandacht geven aan techniek en het is een mooie stap om met deze samenwerking zowel een uitdagende en stimulerende leeromgeving en als een aantal experts in huis te hebben. Het is de bedoeling dat deze ruimten ook gebruikt gaan worden door het basisonderwijs', aldus van Drongelen.