Ger van Boxem.
Ger van Boxem. Foto: Ger Loeffen

De Maas&Waler dat ben ik: Ger van Boxem

Mens De Maas&Waler dat ben ik

In deze rubriek maken we kennis met inwoners van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier? Het resultaat, een inkijkje in het leven van, al dan niet geboren en getogen, Maas en Walers, geïllustreerd met een karakteristiek portret.

Naam: Ger van Boxem
Leeftijd: 71 jaar
Plaats: Beuningen

Na een druk beroepsleven, waarvoor hij de hele wereld over reisde, zit Ger van Boxem nu in een andere fase.

‘Als kind op een boerderij leerde ik al flink aan te pakken, maar mijn vorige leven, mijn beroepsleven, heb ik op mijn 60e als het ware afgesloten. Nu wil ik nog graag diverse zaken realiseren in het sociale domein. Als ik hierover eenmaal ga vertellen kan ik wel twee keer deze rubriek volpraten.’ Hij zit rustig op een bankje en kijkt uit over zijn tuin, die kalmte en evenwicht uitstraalt.

Ontmoeten

Via diverse stichtingen die hij oprichtte zet hij zich in om de maatschappij een stukje fitter te maken. ‘Wil je iets veranderen, dan moet je beginnen met ontmoeten’, legt hij uit. 

‘Het is mijn intentie een substantiële bijdrage te leveren aan ieders kwaliteit van leven. We realiseren dit door samenwerkingen aan te gaan en door middel van verschillende projecten. Een van die projecten is Samen Met Je Buren. Een buurt is een groep van pakweg 50 tot 100 huizen met een logische samenhang waarin we de sociale cohesie proberen te vergroten. De achterliggende gedachte is dat de maatschappij aan het vergrijzen is. Het gevolg daarvan zal zijn dat het aantal medewerkers van hulporganisaties zal dalen, en dat dientengevolge de mensen meer zelfredzaam moeten zijn en hulp dichtbij moeten zoeken, in hun eigen omgeving. We werken niet aanbodgericht, maar vraaggericht. Dat betekent dat we op basis van wat er vanuit een buurt aangedragen wordt iets willen realiseren. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar ontmoetplekken. Op dit moment draaien we pilots, en uiteindelijk willen we de kwaliteit van leven voor alle inwoners van Beuningen op een hoger peil brengen.’

Bewegen

Ger blijkt erg gedreven te zijn, en vertelt honderduit over zijn passie, die hij een nieuwe missie in zijn leven noemt, na zijn pensionering. Bewegen is ook een van de speerpunten.
‘We geven hardloop- en gecombineerde fittrainingen en workshops, afhankelijk van de specifieke vraag. Alles op maat gemaakt en gericht op de kwaliteit van het dagelijks leven. Daarbij gaan we altijd uit van de individuele persoon met zijn of haar mogelijkheden en onmogelijkheden, dat is ons vertrekpunt. Overigens heeft veel, zo niet alles, met veroudering te maken, en dat geldt zelfs ook voor jongere mensen. Waar andere hulpverleners stoppen met een behandeling kan ik toch nog ongeveer 80 procent van die mensen helpen. Ik geef life coaching en help bij pijnklachten, uitgaande van het zogenoemde ik-model. Dat betekent: ‘ik’ is het centrum van de wereld. Ieder mens is ‘ik’.’

Grote drive

Ger blijft bescheiden aan de zijlijn staan. ‘Ik hoef niet het middelpunt te zijn, maar ik heb wel een grote drive. Gelukkig kan ik veel werk verzetten in weinig tijd. Alles wat ik doe is gebaseerd op wetenschap, en die is ook toekomstbestendig. Sterker nog: er komt steeds meer kennis en inzicht bij.’ Hij is wel zelfkritisch, heel erg zelfs, zegt hij. ‘Natuurlijk moet je je eigen beperking(en) kennen. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan de kennis die je wel hebt.’ Wetenschap is een hobby voor Ger, net als sport en medische en paramedische zaken.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd geeft hij graag aandacht aan zijn kinderen en kleinkinderen en werkt hij met plezier in zijn ruime tuin. ‘Op het moment staan hier nu al zeventien soorten bloemen. Ik vind trouwens dat wat anderen onkruid noemen ook mooi kan zijn, kijk die blauwe bloemetjes daar. Wat betreft vakanties; vakantie houden is voor mij rustig aan doen. We bezoeken bijvoorbeeld festivals, bij voorkeur de kleinere, waar we naartoe gaan met onze camper. Onze muzikale smaak is heel breed: folk en blues en meer. En soms genieten we van theaterproducties. We maken geen grote reizen. Dat heb ik tijdens mijn “vorige leven” al meer dan genoeg gedaan, te vaak zelfs...’

Beleef Beuningen Buiten

Ger is blij met zijn woonplek. Samen met anderen organiseert hij wandelevenementen, zoals bijvoorbeeld de wandeltocht Beleef Beuningen Buiten op zondag 14 april. Daarnaast is hij vrijwilliger bij allerlei andere zaken.

‘Dankbaar maak ik gebruik van de mogelijkheden die ik heb gekregen, en die koester en onderhoud ik. En weet je, hier op deze stek past alles wat ik graag doe. Ik kweek mijn eigen groente en heb letterlijk en figuurlijk de ruimte. Door veel te doen kan ik fit blijven’, besluit Ger.

Door Ton van Hulst