Kaarsjes op het gemeentelijk oorlogsmonument.
Kaarsjes op het gemeentelijk oorlogsmonument. Foto: Veteranenvereniging Druten

Lichtjes op de oorlogsgraven door veteranen

Mens

DRUTEN - Veteranen van Veteranenvereniging gemeente Druten (VVGD) plaatsten zaterdag 24 december lichtjes op alle negen oorlogsgraven in de gemeente Druten. Hiermee eerden zij de gevallenen die vochten voor onze vrijheid waar ook ter wereld.

Een aantal jaren geleden is een groep veteranen gestart met het ontsteken van kaarsen op kerstavond bij de oorlogsgraven. Sinds vorig jaar is de organisatie in handen van de Veteranenvereniging gemeente Druten. Op kerstavond kwamen enkele leden van de vereniging en belangstellenden bijeen bij het gemeentelijk Oorlogsmonument op het Ambtshuisplein in Druten. Na een kort samenzijn werden de kaarsen uitgereikt en is men op pad gegaan.

In Horssen nam veteraan Bart (82) samen met zijn oudste zoon de kaarsen aan. Rond 17.00 uur werden de kaarsen aangestoken bij de drie oorlogsgraven op de Protestantse begraafplaats van Horssen.

Veteraan Stan, een van de initiatiefnemers, keek met tevredenheid terug op de activiteit: ‘Mooi om te zien dat de belangstelling ieder jaar toeneemt. Hopelijk kunnen we dit de komende jaren verder uitbouwen, zodat dit een blijvende traditie wordt in onze gemeente.’

Landelijk initiatief
Het landelijk initiatief ‘Lichtjes op Oorlogsgraven’ vindt ieder jaar plaats op kerstavond. Overal in het land worden lichtjes geplaatst bij oorlogsgraven. Doelstelling van het initiatief is dat op kerstavond bij ieder graf een kaars brandt.

Dit jaar ging het om 376 locaties en 22.000 graven die voorzien werden van een lichtje.