De cliënten konden na een kort oponthoud een eerste schommelritje maken.
De cliënten konden na een kort oponthoud een eerste schommelritje maken. Foto: John van Gelder

Rolstoelschommel is tikje eigenwijs

Mens

DRUTEN - Het leek allemaal mee te zitten tijdens de ingebruikname van de rolstoelschommel bij 's Heeren Loo in Druten, vorige week woensdag. Prachtig weer, een heerlijke locatie bij paviljoen Griffioen en heel veel rolstoelcliënten van het zorgcentrum die wel zin hadden in een partijtje schommelen. De hoofdrolspeler zelf, de rolstoelschommel, bleek echter een tikje eigenwijs.

Toen de voorzitter van de Vrienden van Boldershof, Jac van Dongen, samen met de manager Zorg van 's Heeren Loo Peggy Elisabeth en enkele cliënten het rood-witte openingslint hadden doorgeknipt weigerde het object iedere vorm van dienst.

Eerste schommelritje
Hoe goed de bestuurders Van Dongen en Geurts van Vrienden van Boldershof ook hun best deden, pas na een minuut of twintig kon rolstoeler Liesbeth een eerste 'schommelritje' maken. De begeleiders zagen Liesbeth zelf de schommel in beweging zetten.

Voorziening
De rolstoelschommel van een dikke 8.000 euro is één van de voorzieningen die Vrienden van Boldershof schenkt aan de zorginstelling. Eerder dit jaar ontving men van de stichting een 'snoezelstoel' voor in het gebouw aan de Van Hellemondtlaan, en paviljoen Griffioen kreeg een 'magic floor', waarbij op een tafel of op de grond een heel grote afbeelding wordt geprojecteerd. Wanneer de cliënten daarop met hun handen en/of voeten dingen aanraken gaan deze bewegen.
Op de rol staan nog een snoezeltuin en een grote barbecue-voorziening. Alles voor het welzijn van de bewoners. 'Daar doen we het voor', aldus Van Dongen en Geurts.

De middag werd feestelijk afgesloten met koffie, taart en limonade.
Van Dongen en Geurts beloofden met de hand op het hart dat techneuten van de schommelfabrikant met gezwinde spoed het euvel komen verhelpen, zodat de cliënten de komende jaren zonder problemen in hun rolstoel kunnen schommelen.

Door Piet Zeeuwen