V.l.n.r.: Rob, Johan, Monique, Margot, Jan-Joost, Bianca, Martijn en Maurice.
V.l.n.r.: Rob, Johan, Monique, Margot, Jan-Joost, Bianca, Martijn en Maurice. Foto: Dori Bakker

De Kroost viert feest

Mens

DRUTEN - De Kroost bestaat zaterdag 25 juni precies tien jaar. Dit ouderinitiatief ging in 2006 van start, in goede samenwerking en overleg met de woningbouwvereniging en de firma Van de Klok. Om het tienjarig jubileum te vieren, staan er leuke festiviteiten op het programma.

De Kroost biedt onderdak en verzorging aan mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel huisvest het huis aan de Bambistraat acht bewoners die er vanaf dag één bij zijn. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement waarin ze zich terug kunnen trekken. Het eten is wel een dagelijks gezamenlijk ritueel, maar verder zijn ze vrij om hun eigen tijd in te delen.

Net als ieder ander mens willen de bewoners graag zelfstandig zijn. De Kroost biedt hen die kans. Bewoner Rob is in ieder geval blij met zijn keuze: 'Ik vind het hier leuk en fijn.'

Twee huizen, één thuis
Ook Monique vindt het fijn in de Kroost: 'Ik heb twee huizen, maar ik heb maar één thuis. En dat is De Kroost', vertelt ze. Alle bewoners vinden het fijn om zelfstandig te zijn, maar toch een beetje hulp te krijgen wanneer dat nodig is. En naar huis gaan, dat kan altijd. 'Ik ga altijd met Sinterklaas, Pasen en Kerstmis naar huis. Maar verder ben ik hier. Oh, en in de weekenden ben ik ook vaak weg', vertelt Maurice enthousiast. 'Want dan ga ik naar NEC. Ik ga naar alle thuiswedstrijden.'

Drukke werkweek
De bewoners zijn ook druk met hun werk. Johan vertelt: 'Ik ben 's morgens altijd als eerste wakker. Na het douchen ga ik naar beneden om brood te eten. Het is dan gezellig om even met de anderen te kunnen praten.' Op maandag en woensdag werkt hij bij 's Heeren Loo, op dinsdag en donderdag op de kinderboerderij in Wamel en op vrijdag bij de Renault garage. 'Ieder weekend ga ik naar huis, in Bergharen. Dan kom ik thuis. Maar als ik weer terugkom in Druten, voelt het ook als thuiskomen', sluit Johan af.

Feestweekend
Bewoners Martijn en Bianca zitten, samen met een begeleider en ouder, in de feestcommissie die een spectaculair jubileumweekend op touw gezet heeft. 'We hebben heel veel vergaderd, maar het is gelukt. We gaan 24, 25 en 26 juni een weekendje naar de kampeerboerderij', vertelt Bianca. 'Samen met alle bewoners en begeleiding. Zaterdagavond komen ook onze ouders, het bestuur en oud-medewerkers, tijdens een speciale feestavond', valt Martijn enthousiast bij. De bewoners en ook de begeleiding hebben in elk geval een gezellig weekend voor de boeg.

Door Lieke Beijer