Jeske Kortenhorst in training voor de Nacht van de Vluchteling.
Jeske Kortenhorst in training voor de Nacht van de Vluchteling. Foto: Jeske Kortenhorst

Wandelen in het holst van de nacht

Mens

MAASBOMMEL - Jeske Kortenhorst is een van de deelnemers aan de eerste Nacht van de Vluchteling, van 18 op 19 juni. De Maasbommelse traint om in het holst van de nacht 40 kilometer van Nijmegen naar Arnhem te lopen voor het goede doel.

Langs koeien, bloeiende bermen en grienden lopend is Maas en Waal zo mooi. 'Geen wonder dat toeristen hier hun rust zoeken. Wij hebben geluk dat wij al 71 jaar in vrede leven en voor de lol kunnen lopen; trainen voor de Vierdaagse, of voor de Nacht van de Vluchteling', aldus Jeske Kortenhorst.

Nacht van de Vluchteling
Ze traint om in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni 40 kilometer te lopen van Nijmegen naar Arnhem. De opbrengst van de sponsortocht Nacht van de Vluchteling besteedt Stichting Vluchteling aan opvang in de regio. Dat wil zeggen in de buurlanden van oorlogsgebieden, waar ruim 95 procent van de 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd een veilig heenkomen zoekt.

Hoe ver zou jij 's nachts lopen uit angst voor geweld? Dat is het thema van de campagne. 'Het verste dat ik ooit gelopen heb is 31 kilometer, ik was toen echt moe. En dat was nog overdag en zonder uitpuilende tassen of huilende kindjes.' Dus traint Jeske nog twee keer een afstand van 35 kilometer en dan is het zover: na middernacht begint de tocht vanaf de Vereeniging in Nijmegen.
'Ik hoop dat op een dag alle mensen voor hun plezier kunnen lopen. Maar nu is er nog veel geld nodig voor onderdak, onderwijs aan kinderen, hulp aan de lokale arme gemeenschappen die nu al miljoenen mensen opvangen, medische hulp, drinkwater en voedsel. Voor mensen die huis, haard, familie en vrienden kwijt zijn', vertelt ze.

Meelopen of sponsoren?
Ook meelopen, of iemand of een team sponsoren? Dat kan via www.nachtvandevluchteling.nl.