Afbeelding

Sint Victorschool op weg naar de BZT Show

Mens

AFFERDEN - Onder het motto 'Steeldrum dat is cool' zijn leerlingen van groepen 6 en 7 van de St. Victorschool uit Afferden geselecteerd uit de vele inzendingen voor de audities voor de BZT band. Ze hadden gekozen om zich aan te melden voor de sound 'Muziek uit alle windstreken'. Hierbij mochten groepjes van maximaal vijf leerlingen een opname insturen. Uiteindelijk zijn hiervan twee groepjes door de organisatie geselecteerd voor de auditie op maandag 20 juni in poppodium De Vorstin in Hilversum.

De St Victorschool is dit jaar schoolbreed gestart met het verbeteren van hun muziekonderwijs middels een financiële bijdrage van het rijk en de provincie. Eind februari werd Meer Muziek in de klas gelanceerd in De Wereld Draait Door. Onderdeel hiervan is de deelname aan de BZT band. Alle scholen mochten een filmpje insturen waaruit honderd scholen uitgenodigd werden voor de auditie. In Afferden bestaat de steelband 'The Steelmasters' al vjiftig jaar. Voor de leerlingen van de St. Victorschool was dit een unieke kans om eens op zo'n steeldrum te mogen spelen.

Er werden contacten gelegd met The steelmasters, zij waren meteen enthousiast om mee te werken aan dit project. De volgende twee muzieklessen door Scarlett Kesseleer van De Nieuwe Muziekschool werden lessen over steeldrums. Combinatiefunctionaris Yvonne Verschuren schreef het lied Steeldrum dat is cool en vervolgens hebben Gerard van Elk en Chris van den Heuvel van The steelmasters bijna wekelijks op school geoefend. Gerard heeft de pannen, zoals de steeldrums genoemd worden door kenners, zelf gemaakt uit oude olievaten, zo zijn immers in 1940 de steeldrums ontstaan in Trinidad als muziek voor de armen. Chris van den Heuvel nam de ritmesectie voor zijn rekening en samen is het hun gelukt om het niveau zo goed te krijgen dat twee groepjes geselecteerd zijn. Voor 23 april moesten de filmpjes geüpload zijn. Op 9 mei kwam het bericht dat twee groepjes naar de auditie mogen.

Tot 20 juni zijn Gerard en Chris weer wekelijks op de school te vinden om te repeteren. Daarnaast kreeg iedere school die naar de audities mag een coach aangewezen. Rebecca Sopacuwa uit Apeldoorn was meteen erg enthousiast dat er in een dorp als Afferden een steelband bestaat en dat de leerlingen daar op steeldrum spelen.

Als de leerlingen geselecteerd worden voor een optreden tijdens de BZT show, moet er natuurlijk ook gewerkt worden aan 'performance' zodat het een swingend optreden wordt, hierbij gaat Rebecca ook adviseren en oefenen met de muzikanten.

The Steelmasters bestaan dit jaar vijftig jaar. Misschien ontstaat er wel een jongeren steelband nu de leerlingen geproefd hebben van deze muziek en het enthousiasme van Gerard en Chris. Hopelijk wordt het 20 juni een geslaagde auditie en kunnen we na de zomer de steelband van de St. Victorschool bij de BZT show horen en zien.