Trouwambtenaar Paul-Eric Noordhoek aan het werk.
Trouwambtenaar Paul-Eric Noordhoek aan het werk. Foto: gemeente Druten

Drieluik over de functie van BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Mens

Het is geen werk, maar een eer

DRUTEN – Paul-Eric Noordhoek is trouwambtenaar of BABS voor de gemeente Druten en Zeist. 'Mensen trouwen' beschouwt hij niet als werk, maar als een eer. Hij is zich er bewust van dat hij slechts kort, maar op een belangrijk moment van de dag, deel uitmaakt van een bruiloft. Hij maakt er hét moment voor het bruidspaar van.

Eind jaren tachtig werkte Paul-Eric bij de gemeente Rheden. Op vrijdagmiddag zag hij van achter zijn raam de bruiloftsgasten arriveren. 'Dat was vaak hilarisch,' vertelt hij, 'want daartussen stonden ook de fotoneef en de regeltante, die nog even de puntjes op de i wilden zetten.' Later verhuisde Paul-Eric binnen het gebouw, en vanaf zijn nieuwe plek had hij juist zicht op de aankomst van het bruidspaar. Dat raakte hem en hij merkte tegen een collega op: 'ik wil ook huwelijken gaan voltrekken.'

Razend populair
Hij dacht er weer aan toen hij bij de gemeente Zeist werkte. Dat was in de tijd dat huwelijken razend populair waren, door het programma Love Letters van Linda de Mol. 'Het winnende bruidspaar ging in de uitzending trouwen. Hun jawoord was uitsluitend voor de kijkcijfers, want de volgende dag moest het stel nog eens naar Hilversum, om echt te trouwen.' Kit Simonis, een collega-BABS in Zeist, was populair en veelgevraagd bij deze tv-huwelijken. Hierdoor ontstond in Zeist een vacature voor een BABS, waarop Paul-Eric reageerde.

Kippenvelmomentje
Paul-Eric vervult de functie van BABS al twintig jaar met passie en energie. 'Er is geen ingrijpender contract dan een huwelijk', meent hij. 'Je regelt alles, voor je kinderen en dat je er voor elkaar bent in voor- en tegenspoed. Dat mag vreugdevol zijn, er mag bij gelachen worden, het mag ook een kippenvelmomentje zijn.'

Dingen die er toe doen
Het voorgesprek vindt hij het allermooiste. 'Ik wil een goede indruk hebben en weten wat mensen willen. Ik ben niet zo van de levensloopverhaaltjes, want die kent iedereen al. Ik vraag waarom mensen willen trouwen. Op die vraag komen vaak de dingen bovendrijven die er echt toe doen, die echt raken. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat deze vraag zoveel losmaakte dat een stel besloot om niet te trouwen.' Dat was een uitzondering, Paul-Eric heeft veel huwelijksakten mogen tekenen en voorlezen. Hij legt de lat hoog en is tevreden als mensen worden geraakt en met een goed gevoel richting de koffie en taart gaan.

Door Elly Hagen