Mignon Schoffelmeer
Mignon Schoffelmeer Foto: Sharon Willems

De echte romanticus is van alle tijden

Algemeen

Drieluik over de functie van BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

DRUTEN – Mignon Schoffelmeer, trouwambtenaar bij de gemeente Druten, ziet dat bruidsparen bewuster kiezen wanneer te willen trouwen, en de dag steeds meer naar eigen behoefte invullen. Mensen zijn daarbij vaak creatief en weten van hun trouwdag een mooi moment te maken.

'Mijn stap om BABS te worden is niet zo spectaculair', meent Mignon. 'Een vriendin van me was BABS en zij zei tegen mij, dit moet je ook gaan doen. Het was een eye-opener en ik dacht, ja ik wil.' Twee jaar later kwam er een vacature bij de gemeente, waarop Mignon reageerde. Met succes, want zij werd beëdigd en benoemd als BABS. 

Het eerste contact
Het eerste contact met het bruidspaar vindt Mignon een belangrijk moment. 'Iedereen heeft een mooi verhaal, maar is zich daar vaak niet van bewust. Ik denk dat ik dat het leukste vind. Ik stel een paar vragen, en meestal gaan dan de laatjes in het geheugen open. Mensen komen met anekdotes, waarvan ze zelf niet in de gaten hadden dat dit bij hen leefde. De paren zijn na afloop dan verbaasd, dat ze zomaar twee uur hebben zitten vertellen. Dat is elke keer weer een leuke ervaring.'

Betrokken
'Ik vind het belangrijk dat alle gasten zich betrokken voelen, en dat we even stilstaan bij mensen die er niet meer bij kunnen zijn. Als je daar aandacht aan geeft, kun je het ook loslaten. Als er mensen uit andere culturen of anderstaligen aanwezig zijn bedenken we ook iets om hen te betrekken. Het is mooi als ik iets in hun taal kan zeggen, of dat het bruidspaar in hun eigen taal het jawoord uitspreekt.'

'De meest simpele gebaren kunnen mensen erg ontroeren. Er zijn zelfs momenten dat ik even slik en mezelf moet vertellen dat ik in mijn rol moet blijven. Zo trouwde ik een paar dat elkaar, ten overstaan van hun gasten, in eigen woorden ten huwelijk vroeg. Een moeder vertelde een persoonlijk verhaal over haar kind. En er was ook een bruidspaar dat hun kind een ringetje gaf, omdat ze ook graag met papa wilde trouwen.' Zo is elke bruiloft uniek en heel verschillend. Er zijn echter twee belangrijke factoren die Mignon altijd weer terug ziet komen: liefde is universeel en de echte romanticus is van alle tijden.

Door Elly Hagen