Kok Simon met de twee winnaressen Mirte en Yana
Kok Simon met de twee winnaressen Mirte en Yana Foto: Lieke Beijer

Maas en Waal in beweging houdt lunchwedstrijd

Algemeen

DRUTEN - Door het project Maas en Waal in beweging werd afgelopen woensdag een wel heel groene activiteit gehouden, een gezonde lunchwedstrijd voor basisscholen. Het winnende gerecht zal twee weken op de menukaart van Genieten & meer en De Twee Linden verschijnen.

Een flink aantal meiden uit de groepen 7 en 8 van basisschool 't Geerke in Puiflijk bedachten, volgens de jury, de mooiste, lekkerste en gezondste gerechten. In verschillende groepjes werd er gestreden om de felbegeerde plek op de menukaarten van de lunchrooms. Een strenge jury, bestaande uit koks Johan en Simon en diëtistes Marielle en Esther, kon kiezen uit de sandwich Tropic Love, het gezonde sapje, de superverse tomatensoep en het leeuwenbrood. De gerechten werden onder andere beoordeeld op smaak, presentatie en creativiteit.

Overgewicht
Terwijl de jury zich in een heftig beraad begeeft, vertelt oud-voorzitter van de OVD Huub Bosch over het project Maas en Waal in beweging. 'Vorig jaar kwam huisarts Jan van Herpen op het idee om mensen meer te stimuleren om te bewegen', aldus Huub. 'Zowat de helft van alle mensen in Maas en Waal heeft overgewicht', valt huisarts Van Herpen hem bij. 'Toen Huub bij mij op het spreekuur was vertelde ik hem het verhaal over een dorpje in Frankrijk, waarin de gemeenschap zo haar best deed om het overgewicht tegen te gaan en wat ook uiteindelijk lukte. Toen dacht ik, dat kunnen wij ook.' De twee mannen besloten de krachten te bundelen en meer mensen te rekruteren, waaronder Lex van Drongelen (Pax Christi College), Barbara de Meijer (GGD) en later ook Edwin Mulder (GGD).

Het thema van het project is bewegen en voeding. Deze lunchwedstrijd vormt daarop een mooie aansluiting. 'We willen mensen bewust maken en hen erbij betrekken. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders', sluit Huub zijn pleidooi. Leerlingen Mara (12) en Lieke (11) uit groep 8 vinden het in ieder geval een leuk initiatief. 'Ik at al gezond, maar nu let ik wel nog meer op. En ik vind het gewoon leuk om eten klaar te maken', vertelt Mara. 'Ik vind het wel een beetje spannend, deze wedstrijd, maar wel heel erg leuk', zegt Lieke.

Uiteindelijk blijken Mirte (10) en Yana (11) de winnaars met het leeuwenbrood. Zij wisten op alle criteria de meeste punten te scoren. Hun gezonde lunchgerecht wordt vanaf 30 mei twee weken geserveerd in lunchrooms Genieten & meer en De Twee Linden.