Scouting Don Bosco bestaat 70 jaar. (foto: Scouting Don Bosco)
Scouting Don Bosco bestaat 70 jaar. (foto: Scouting Don Bosco)

Jubileumweekend Scouting Don Bosco

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - Scouting Don Bosco viert feest. De vereniging bestaat 70 jaar en viert dat met een jubileumkamp en reünie in het weekend van 4 en 5 juni.

De rond de 100 leden en 30 kaderleden passen niet allemaal in de blokhut. Daarom worden op het terrein ook twee legertenten geplaatst. 'Want alle leden mogen natuurlijk blijven slapen', vertelt contactpersoon Marianne Janssen. 'Op de zaterdag kunnen ze deelnemen aan workshops, dankzij medewerking van diverse clubs en organisaties uit Beneden-Leeuwen en omgeving. De activiteiten variëren van leren schminken of een kijkje nemen bij de brandweer tot het volgen van een theaterworkshop of een mountainbike clinic. De dag wordt afgesloten met een bonte avond. Op zondag is er een vossenjacht voor de leden en hun familie, in de middag is er een receptie en reünie voor (oud-)leden en leiding.' Aan het eind van het jubileumweekend wordt een speciale jubileum-badge onthult. De badge is het resultaat van een ontwerpwedstrijd onder de jeugdleden van Don Bosco.

Voor de reünie zijn inmiddels al behoorlijk wat aanmeldingen binnen, vertelt Marianne. 'Er komt zelfs iemand over vanuit het buitenland, die in 1947 als jeugdlid bij Don Bosco kwam, één jaar nadat de scouting in Beneden-Leeuwen werd opgericht. Overigens hebben we die zondagmiddag ook een scouting-museum ingericht, met beeldmateriaal van vroeger en nu.' Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor de reünie via jubileum@scoutingdonbosco.com of via tel. 0487-50 74 43.

Outdoor activiteiten
De tijd dat scouting gezien werd als 'ouderwetse hobby in pakjes', met kinderen die alleen maar knopen en vuurtjes stoken, is voorbij. 'Scouting draait om het outdoor principe, vertelt Marianne. 'Buiten activiteiten ondernemen en het ontwikkelen van survival skills staan voorop. En het mooie is dat dát nu net de trend is. Daar lift Scouting Nederland graag op mee.'

Afwisselend
Wat Scouting Don Bosco haar leden dan biedt, qua activiteiten? 'Hutten bouwen, speurtochten via GPS, vlotten bouwen, nachthikes, broodjes bakken, knutselen, disco en ga zo maar door. Er is simpelweg géén afwisselendere hobby dan Scouting', meent Janssen. Ze benadrukt dat vuurtjes stoken nog steeds onderdeel uitmaakt van het programma. 'Alleen is het tegenwoordig eerder bedoeld om er iets lekkers boven te bakken, dan om het vuur maken an sich', lacht ze.

Scouting Don Bosco kent vijf speltakken, in leeftijdscategorieën van vijf tot eenentwintig jaar. Ze houden hun activiteiten op de vrijdagen en zaterdagen in en rondom de blokhut aan De Peel 13 in Beneden-Leeuwen. Meer informatie: www.scoutingdonbosco.com.