Els Klarenbeek, Henriëtte van den Beld en Masjel van Ooijen.
Els Klarenbeek, Henriëtte van den Beld en Masjel van Ooijen. Foto: John van Gelder
special afscheid

Stichting Weefdraden: Aandacht voor levenswendingen

Algemeen Afscheid

MAAS EN WAAL – In 2012 startten Henriëtte van den Beld, Truz Lemmers en Els Klarenbeek met de herdenkingsbijeenkomst ‘Verbonden door licht’. Sindsdien kunnen mensen in Maas en Waal jaarlijks gezamenlijk dierbaren herdenken die, waar ook ter wereld, gestorven zijn. De initiatiefneemsters zijn zich bewust van het feit dat gevoelens van verlies en rouw niet beperkt blijven tot de dood. Ze kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld verlies van gezondheid, werk, relatie of van huis en haard. In 2022 richtten zij Weefdraden op, een stichting met een breed aandachtsgebied voor verlies en rouw.

Masjel van Ooijen volgde Truz Lemmers op als bestuurslid. Hij legt uit dat verlies en rouw worden veroorzaakt door levenswendingen waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot gevoelens van gemis, verdriet, boosheid, angst en zelfs eenzaamheid.

Ondersteunen in het rouwproces

Henriëtte vult aan dat verlies, op welke wijze dan ook, een intense en verdrietige ervaring kan zijn. ‘Het is prettig dat je je gevoelens hierover met anderen kunt delen. We willen door onder andere bijeenkomsten van diverse aard handreikingen bieden via begrip, herkenning en erkenning. Zo proberen we mensen te ondersteunen om hun eigen weg te vinden in het rouwproces. Want er is geen standaardmanier en -tijdpad’.

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten van Weefdraden, zoals lezingen en workshops, sluiten aan bij verschillende soorten verlies. Ze bieden ruimte om ervaringsverhalen te delen en er is een deskundige aanwezig. Dat er behoefte is aan deze ontmoetingen is al gebleken. De avonden met thema’s, plots verlies en de kracht van muziek, werden goed bezocht.

De kracht van communicatie

Weefdraden doet meer. Ze zet zich ook in om mensen bewust te maken van de kracht van rituelen en communicatie met elkaar. ‘Het zit hem dan soms in ander woordgebruik en kleine gebaren’, vertelt Els. ‘Mensen kunnen een enorm verschil ervaren als iemand zegt, ik wens u een goede dag in plaats van een fijne dag. Vaak is een dag voor mensen die rouwen namelijk helemaal niet fijn. Bewustere en specifiekere vragen en opmerkingen geven daarentegen vaak een opening voor een echt en open gesprek.’

Bescheiden steundraadjes

Stichting Weefdraden wil met de drie pijlers, Herdenken, Verlies op je dak en Vraagbaak voor rituelen, bescheiden steundraadjes bieden in iemands leven. Het bestuur nodigt mensen uit om ideeën in te brengen voor onderwerpen die aan bod kunnen komen. Uiteindelijk gaat het om het verweven van verlies- en rouwgevoelens in je leven.

Klik hier voor meer informatie over Stichting Weefdraden.

Door Elly Hagen