Afbeelding
Foto: Bibliotheek Rivierenland

Acties tijdens de Maand van Lezen en Schrijven

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september is het de Week van lezen en schrijven, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland. In de gemeente West Maas en Waal houden Bibliotheek Rivierenland, ROC Rivor, Sociom en de gemeente zich daar mee bezig. De gehele maand september zijn er bovendien activiteiten rondom dit thema.

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert het voorlezen op de basisscholen en op peuterspeelzalen. De burgemeester, een wethouder of een raadslid en leescoach Jovanka lezen de kinderen van alle leeftijden voor. Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en verschillende peuterspeelzalen om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. 

Prijsvraag
In september staat er een pagina over laaggeletterdheid in deze krant. Met onder andere foto’s en uitspraken van deelnemers. Ook staat er een prijsvraag/woordzoeker in de krant. Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen. De woordzoeker ligt ook in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen en Dreumel en in het gemeentehuis. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Escapekoffer on Tour
Met de Escapekoffer on Tour kunnen inwoners in vijftien minuten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Men wordt begeleid door Digi-Taalhuis docente Marianne Herckenrath, taalambassadeur Addy of een taalvrijwilliger. Dat kan op woensdag 6 september vanaf 13.00 uur in bibliotheek Beneden-Leeuwen; op woensdag 13 september vanaf 13.00 uur in bibliotheek Dreumel en op vrijdag 29 september vanaf 9.00 uur tijdens de weekmarkt in Beneden-Leeuwen. Meer informatie bij de balie van de bibliotheek en via de klantenservice van het Digi-Taalhuis via tel. 0344 639940.

Brievenactie
Een duidelijke brief is belangrijk om goed te snappen wat erin staat. De gemeente West Maas en Waal stuurt goede en minder goede brieven. Die wil men graag ontvangen.
Inwoners kunnen tot 25 september een kopie van een ontvangen brief inleveren in de brievenbus, die op de balie in het gemeentehuis staat. Het gaat om brieven die men ontvangen heeft van gemeente West Maas en Waal.

Veiling
Voor deelnemers en taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis is er op 20 september een veiling. Men kan bieden op verschillende voorwerpen. De ochtend wordt afgesloten met een kopje lettersoep.

Meer weten over het Digi-Taalhuis? Mail dan naar: taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl of bel met 06 2312 8794.