Hier komt een tijdelijke noodopvang asielzoekers
Hier komt een tijdelijke noodopvang asielzoekers Foto: John van Gelder

Noodopvang asielzoekers Druten

Algemeen

AFFERDEN – Gemeente Druten hield op 12 juli een informatieavond over de noodopvanglocatie voor asielzoekers aan de Scharenburg te Druten. Hier wordt plaatsgemaakt voor 100 asielzoekers. Na een besloten informatieavond voor direct omwonenden volgde een informatieavond voor de inwoners van de Schipleisingel, omdat deze straat op de looproute van de asielzoekers richting Druten ligt. De opkomst was matig, er waren circa 25 personen aanwezig.

Na het welkomstwoord van burgemeester Sengers was al snel duidelijk dat er op de Schipleisingel diverse emoties leven. Er zijn bewoners die angst hebben voor overlast en zich zorgen maken om de kinderen die gaan sporten op de Gelenberg. Er is kritiek op de locatiekeuze. De Schipleisingel is volgens enkele aanwonenden het visitekaartje als je Druten inrijdt, en nu komt men eerst langs een noodopvang locatie voor asielzoekers. Deze opvang had daarom veel beter ergens anders in Druten gerealiseerd kunnen worden, aldus een bewoner.

De locatiekeuze was een beslissing van B&W. De gemeente is eigenaar van de grond en het perceel is dus per direct beschikbaar. Het Rijk neemt de kosten voor de inrichting van het terrein voor haar rekening. Gevraagd werd welke rechtsmiddelen de inwoners nog hebben om dit besluit van B&W te stuiten. Wethouder Brink gaf aan dat deze mogelijkheden er zijn, maar dat gezien het tijdelijke karakter de toetsing beperkt zal zijn. 

Volgens het COA komt er geen specifieke groep asielzoekers naar Druten, maar een evenredige afspiegeling van asielzoekers. Uitgangspunt is dat de tijdelijke noodopvang voor twee jaar gerealiseerd wordt. Daarna wordt de voorziening gesloten. Er zijn ook bezoekers die genuanceerd kijken. ‘We weten niet wie er komen, maar het zijn mensen’. En ook ‘we moeten vertrouwen hebben in de gemeente, politie en de welzijnsinstelling’.

Door Ton Ebben