De preekstoel (rechts) krijgt een nieuwe bestemming.
De preekstoel (rechts) krijgt een nieuwe bestemming. Foto: Diana de Leur

Preekstoel kerk Winssen krijgt nieuwe bestemming in Lith

Algemeen

WINSSEN - De preekstoel van de voormalige St. Antonius van Paduakerk in Winssen krijgt een nieuwe bestemming in de Sint-Lambertuskerk in Lith. 

De kerk in Winssen is al een tijdje niet meer in gebruik voor erediensten wegens het teruglopend aantal bezoekers. Het was de eerste kerk binnen de Parochie H. Johannes XXIII die de deuren sloot.

Verwacht wordt dat binnen afzienbare tijd een koper de kerk ombouwt tot enkele appartementen. Daarbij zijn de neogotische preekstoel uit 1875 en andere objecten in de kerk, zoals de beelden, een obstakel voor de woonfunctie die het gebouw krijgt. Vandaar dat de preekstoel nu alvast naar Lith gaat. In de kerk in Lith is de preekstoel ooit verwijderd omdat men het toen niet meer passend vond om kerkgangers vanuit de hoogte toe te spreken. Maar nu de mogelijkheid zich voordoet wil de kerk weer graag in bezit komen van de preekstoel. 

Samenwerking
In Lith komt er daarmee ook een samenwerking op gang met scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, zoals het ROC. Daar gaan de afdelingen houtbewerking en metaalbewerking meehelpen bij de verplaatsing en de installatie van de preekstoel in de Sint-Lambertuskerk in Lith.

Wanneer de verhuizing van de preekstoel van Winssen naar Lith moet gaan plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Door Patrick Huisman