Tijdens Bloei zijn goed gevulde picknickmanden verkrijgbaar, waarvan bezoekers in de boomgaard kunnen genieten.
Tijdens Bloei zijn goed gevulde picknickmanden verkrijgbaar, waarvan bezoekers in de boomgaard kunnen genieten. Foto: Huub Tromp

Bourgondisch festival in dorpsboomgaard

Algemeen

WINSSEN - In het hart van Winssen ligt, op steenworp afstand van de kerk, een idyllische dorpsboomgaard, waar de historie van de Maas en Waalse fruitteelt haast voelbaar is. Tussen die oude appel- en perenbomen verrijst aankomend weekend het bourgondische bloesemfestival Bloei.

Twee jaar geleden stond de boomgaard, die van grote cultuurhistorische waarde is, op omvallen. 'Een enthousiaste club van vijftien Winssense vrijwilligers besloot toen de handen uit de mouwen te steken, met als resultaat dat iedereen de hoogstambomen weer in volle glorie kan bewonderen', vertelt Huub Tromp, van de tegenovergelegen Gasterij De Arend. 'Dat bracht ons op het idee om, samen met de vrijwilligers, een festival te organiseren ter ere van de dorpsboomgaard.' Komende zondag staat de eerste editie op de agenda.

Mediterraans tintje
Met grote picknickbanken en strobalen wordt het gevoel van een lokale ontmoetingsplek gecreëerd. Een gastvrije Maas en Waalse sfeer met een mediterraans tintje. 'We hopen namelijk dat verschillende bezoekers, jong én oud, lekker op de strobalen of lange banken neerstrijken om samen te genieten van al het moois dat Bloei te bieden heeft', vertelt hij.

Bourgondisch
Met een wijnproeverij, biergaard, appelsapperij, BBQ, borrelplanken en picknickparty mag het bloesemfestival met recht bourgondisch genoemd worden. 'Onze keukenbrigade trekt alles uit de kast om de smaakpapillen van bezoekers te prikkelen. Gedurende de hele dag kan men dan ook genieten van tongstrelende traktaties.' Zo zijn er onder andere goed gevulde picknickmanden, met daarin sappen uit de boomgaard, verkrijgbaar.

Muziek is er uit alle windstreken, dankzij optredens van Blue Bayou, Banda Exota en Blind Lemon. Samen zorgen zij voor een unieke mix van jazz-, blues-, salsa-, lounge- en sfeermuziek.

Bloei vindt plaats op zondag 14 mei vanaf 13.00 uur in Dorpsboomgaard 'Het Groene Hart' aan de Notaris Stephanus Roesstraat in Winssen. De entree is gratis. Meer informatie: www.gasterijdearend.nl/bloei.

Door Ruben Schiks