Korenmolen, Maasbommel.
Korenmolen, Maasbommel. Foto: Agnes Helderman

Nationale Molendagen

Algemeen

MAAS EN WAAL - Een kijkje nemen in de molen, en ervaren hoe de molen vroeger het graan tot meel vermaalde, kan komend weekend tijdens de Nationale Molendagen. Jaarlijks doen landelijk ruim 950 molens mee aan dit evenement. In Maas en Waal zijn verschillende molens geopend voor publiek.

Afferden
De Drie Waaien (Molendam 1, Afferden) is zaterdag 13 mei te bezoeken 10.00 uur tot 16.00 uur.

Beneden-Leeuwen
De Wielewaal (Molenlaan 10, Beneden-Leeuwen) is te bezoeken op zondag 14 mei van 11.00 tot 17.00 uur. De molen draait en maalt.

Beuningen
Molen De Haag (Molenstraat 54, Beuningen) is te bezoeken op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei.

Maasbommel
De molen van Maasbommel is te bezoeken op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei van 10.oo tot 17.00 uur. De molen draait en maalt.

Winssen
De Beatrixmolen (Molenstraat 37, Winssen) is te bezoeken op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor jong en oud is er van alles te beleven. Tijdens een rondleiding kan men zien en ervaren hoe de molen vroeger het graan tot meel vermaalde, en nog steeds kan doen. Uiteraard is er gelegenheid om een kopje koffie, thee of fris te drinken, desgewenst met een heerlijke molenpannenkoek, terwijl de wieken langs u heen razen. Alle kinderen krijgen een mooie kleurplaat of een ansichtkaart mee naar huis. De wat oudere kinderen en volwassen kunnen meedoen aan de prijsvraag voor een prachtig molenpakket: 'hoe vaak gaan de wieken rond?' In de molenwinkels worden diverse ambachtelijke brood- en cakemixen en molenmeel verkocht. Ook is er van alles te proeven. De toegang is gratis.

Wijchen
De Wijchense Molen (Bronckhorstlaan 11, Wijchen) is te bezoeken op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

Molenaar Jeroen laat graag zijn bijzondere werkplek zijn. Beklim in de molen de trappen en bekijk op de verschillende zolders hoe er tussen de molenstenen graan wordt vermalen tot meel en dat op pure windkracht. Ervaar hoe het is om als molenaar te werken met deze oude fabriek. Veel meelproducten worden in deze molen gemaakt zoals brood-, cake-, koekmixen en pannenkoekenmeel. Op de molenberg is die dag een streekmarkt met lokale producten. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, zoals molenkoekjes bakken en pannenkoeken eten. Kinderen kunnen ook meedoen aan een kleurwedstrijd of een prijsvraag. Alle kinderen ontvangen een gratis molenkleurboekje. De toegang is gratis.

Meer informatie: www.nationalemolendag.nl.