Afbeelding
Foto: Markeon

Vernieuwde zeventiende editie van Lauws Liedjesfestival

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Zondag 19 maart is de zeventiende editie van het Lauws Liedjesfestival. 'Het programma blijft in grote lijnen wel de formule behouden zoals we dat al 16 jaar hebben gedaan. Drie koren komen uitgebreid aan bod en zullen om beurten een deel van het programma voor hun rekening nemen.' Aan het woord is René Theunissen, die namens het organiserende koor Trug in de tèd uitlegt wat er te verwachten is op het festival.

'We verkeren in de luxe omstandigheden dat veel koren hier in Beneden-Leeuwen willen deelnemen aan ons Liedjesfestival, dus kunnen we elk jaar een heel gevarieerd en vernieuwend programma samenstellen. Dit jaar hebben de we medewerking van Smartlappenkoor 't Anker uit Alphen en Liederentafel 't Akkoordje uit Helmond.' Natuurlijk zal ook het Leeuwense Trug in de tèd van zich laten horen met een deels vernieuwd repertoire.

Smartlappenkoor 't Anker
Op een herfstavond in 2003 werden in café 't Anker in Alphen plannen gesmeed voor de oprichting van een Smartlappenkoor. Het werd het begin van een bloeiende zangvereniging die in Alphen maar ook in de wijde regio een vertrouwde naam opbouwde. Voor de tweede maal in de historie van het Lauws Festival zal Smartlappenkoor 't Anker van zich laten horen.

Liederentafel 't Akkordje
De Helmondse Liedertafel 't Akkoordje kent een langere geschiedenis en is nog maar twee jaar verwijderd van het zilveren jubileum. Onder leiding van dirigent Frans Sijmens brengen zij een boeiend Nederlandstalig programma maar ook anderstalige liederen staan op het repertoire van dit 50-koppige koor.

Koor Trug in de tèd
Het koor Trug in de tèd heeft naast de bekende smartlappen het repertoire flink uitgebreid met Franse chansons, Britse Evergreens, Duitse schlagers en zelfs Poolse liederen. Het koor is een veelgevraagde gast op grote evenementen zoals de Seniorenexpo in Eindhoven. Op 29 en 30 april is het Leeuwense koor te beluisteren op het internationale korenfestival in Trier.

De indeling van het Lauws Liedjesfestival is veranderd ten opzichte van voorgaande edities. 'We hebben de gezamenlijke finale uit het programma gehaald. We hebben in voorgaande jaren steeds het festival afgesloten met een gezamenlijk optreden door alle koren. Daarna werd het voor de gasten tijd om huiswaarts te gaan. We hebben gemeend om daar verandering in te brengen. Het programma wordt een half uur eerder gestart en na de verschillende optredens wordt de gezamenlijke finale vervangen door een gezellig samenzijn.

Muzikale afsluiting
De muzikale begeleiding van het koor Trug in de tèd vormt al enige jaren een gezelligheidsband en treedt zo af en toe ook afzonderlijk van het koor op. The Melody Players zullen direct na het laatste kooroptreden voor een gezellige muzikale afsluiting zorgen. Dan is er gelegenheid tot kennismaking en een praatje met de leden van de andere koren, iets waar in voorgaande edities nauwelijks nog tijd overbleef. Met een praatje, een drankje en een dansje krijgt het zeventiende Lauws Festival een nieuwe informele afsluiting.