Marco Leenders met tekeningen van de nieuwe woningbouwprojecten, met op de achtergrond 't Smidje.
Marco Leenders met tekeningen van de nieuwe woningbouwprojecten, met op de achtergrond 't Smidje. Foto: Niels Stam Fotografie

Extra allure voor centrum Druten

Algemeen

DRUTEN - In het najaar van 2017 wordt in Druten gestart met maar liefst drie nieuwe woningbouwprojecten. Die ontwikkeling vindt plaats op gezichtsbepalende inbreidingslocaties. Een historiserende architectuur moet het centrum extra allure geven, met huizen passend in de stijl van de nostalgische panden die karakteriserend zijn voor het huidige straatbeeld.

Wanneer de benodigde bestemmingsplannen herzien zijn, zal tegelijk gestart worden met de bouwwerkzaamheden. Zo wordt overlast tot een minimum beperkt en kunnen infrastructuur en logistiek zo efficiënt mogelijk georganiseerd worden.

't Smidje
Op de kruising van de Hogestraat en de Raadhuisstraat wordt 't Smidje gerealiseerd. Een naam die herinnert aan de smederij die jarenlang op die hoek stond. In augustus 2008 werd, als laatste, de voormalige woning van die smederij gesloopt. Sindsdien is het een braakliggend terrein, dat een gapend gat vormt in de Drutense winkelstraat. Jaren geleden werd het betreffende gedeelte van de Hogestraat door de gemeente bestempeld als 'breuk in de aorta', vanwege de afstand die het stuk creëert tussen de winkels in de straat. Het nieuwe plan moet daar verandering in brengen. 'Er worden negen zogeheten stadswoningen en een commerciële ruimte, met daarboven een appartement, gerealiseerd', vertelt Marco Leenders, projectontwikkelaar bij KlokGroep. 'Drie van die woningen grenzen met de voordeur aan de Hogestraat, de overige zes kijken uit op de Raadhuisstraat. 'De commerciële ruimte is bestemd voor horeca of detailhandel', licht Leenders toe.

Herinrichting Hogestraat
De gemeente is blij met het plan: 'De ontwikkeling past perfect binnen het project herinrichting Hogestraat', aldus Mark Jansen, van Strategie & Beleid. 'Voor de realisatie is nog wel een herziening van het bestemmingsplan nodig. Daarin wordt ook het huidige pand van Toerkoop Reisbureau meegenomen, dat zal moeten wijken voor de woningbouw. Dat pand is inmiddels door de gemeente aangekocht.'

De Burcht
Iets verderop, aan de Kattenburg, maakt de voormalige bowlingbaan van 'De Burcht' plaats voor vijf extra ruime stadswoningen. De ontwikkeling aldaar is conform bestemmingsplan, en vormt de afronding van het voormalige plan Ambtshuisterrein, thans de Vierschaar. 'Het autoluwe Stevenspad, waaraan de toekomstige woningen zullen grenzen, wordt middels een nieuw fiets-/voetpad met de Vierschaar verbonden', aldus Leenders. 'Een afwisselend gevelbeeld zal het vroegere kerkpad fraaier maken', verzekert hij. Buurtbewoners hebben volgens Jansen positief op de plannen gereageerd. Het statige voorhuis, een gemeentelijk monument, blijft bestaan en krijgt een nader te bepalen invulling.

De Dijkgraaf
Net buiten het centrum, op het voormalige bedrijfsterrein van Klarenbeek Transport aan de Veerstraat, worden nog eens dertien woningen, in drie bouwblokken en twee vrije bouwkavels, ontwikkeld. De aangrenzende (bedrijfs)woningen blijven gehandhaafd en hebben inmiddels een nieuwe eigenaar. 'Het kleinschalige plan, genaamd De Dijkgraaf, wordt onder zogeheten tuindorp-architectuur gebouwd, waardoor er een natuurlijke overgang ontstaat naar de aangrenzende Heemtuin en de daarachter gelegen Waalbandijk', vertelt Leenders. 'Voor de totstandkoming van het plan vindt intensief overleg plaats tussen KlokGroep, Waterschap Rivierenland, de gemeente en Stichting De Heemtuin, als beheerder van de gronden tussen de dijk en het plangebied.' Een gewijzigd bestemmingsplan wordt momenteel opgesteld en vaststelling zal volgend jaar plaatsvinden.

Verkoop
De verkoop van de verschillende woningen start waarschijnlijk komend voorjaar. De indicatieve prijzen van de woningen liggen tussen de 200.000 en 300.000 euro. De plannen en ontwerpen zijn te bekijken op de website www.nieuwbouwdruten.nl.

Door Ruben Schiks