Boerderij 'de Templet'.
Boerderij 'de Templet'. Foto: Maik Jansen

De orde der Tempeliers in het Land van Maas en Waal

Algemeen

HERNEN/BERGHAREN - Begin twaalfde eeuw werd in Jerusalem de Orde der Tempeliers gesticht. Een van de belangrijkste taken van de orde was pelgrims te beschermen; in overeenstemming met hun 'vierde regel'.

Om die reden kwamen ze in de dertiende eeuw ook naar Nederland. Daar ging het er vooral om de pelgrimsroute van Maastricht naar Utrecht te beveiligen. Ze bouwden daarvoor langs die route, of dicht in de buurt daarvan, versterkte boerderijen of huizen. Zo ook in het Land van Maas en Waal.

Tempel Ridders
In dit waterrijke gebied werden de versterkingen opgetrokken op hogere zandgronden of op een oeverwal. Vanuit het noordelijk gelegen Utrecht richting het zuidelijke Maastricht en Keulen, verwijzen nog veel namen naar de vroegere aanwezigheid van de Tempel Ridders.

Maas en Waal behoorde destijds tot het bisdom van de aartsbisschop van Keulen. Na Tiel was, vanuit het noorden gerekend, Ochten de eerste plaats in Maas en Waal, destijds gelegen aan de zuidzijde van de Waal. Die plaatsen liggen verder in Wamel, Leeuwen, Druten, waarschijnlijk ook Beuningen en dan van Bergharen naar Hernen en Overasselt en dan over de Maas.

De Templet
'Met enige zekerheid kan gezegd worden dat er een versterkte boerderij van de Orde lag bij de huidige boerderij 'de Templet', gelegen achter kasteel Hernen aan de Sluisstraat in Hernen', aldus historicus Wim Kattenberg uit Wijchen.

'In de 13de eeuw bouwden de Tempeliers daar een versterkte boerderij, gelegen op de noordrand van een zandophoping. Van daaruit zetten ze bedevaartgangers, op weg van Utrecht naar het zuiden of vice versa, over het riviertje de Elst met een veer of voort. Dat deden ze op veel meer plaatsen in het waterrijke en moerassige Maas en Waal met zijn grillige waterstanden.

De Tempelorde
De Tempelorde is in 1312 opgeheven en de beheer- en bestuurstaken gingen over op de Orde van Sint Jan of Johannieters Orde in Nijmegen. Wie meer wil weten over de handel en wandel van deze Tempelridders doet er goed aan hierover de uitgebreide website van Bert Brus, zie website Sporen van de Tempelieren in Nederland, te bezoeken', aldus Wim Kattenberg.

De Tempelroute
Sinds 2008 werd de Templetroute 'Wandelen van Hernen naar Bergharen en verder' in gebruik genomen. Een tien kilometer lange wandelroute waarvoor Geldersch Landschap en Kasteelen drie bruggetjes bouwde. Wandelend vanaf Kasteel Hernen, langs een springruiterweide, via de laan met Beuken, kom je op een open gedeelte achter het kasteelbos. Links daarvan ligt boerderij de Templet.

Op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen is een Wandelfolder Landgoed Hernen en Bergharen te downloaden.

Door Constance Moolhuijzen