Centrum Beuningen tijdens de Fashion Parade eerder dit jaar.
Centrum Beuningen tijdens de Fashion Parade eerder dit jaar. Foto: Ger Loeffen.

Centrummanager positief over Hart van Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - Vanuit zijn 'pop-up' kantoor heeft de nieuwe Beuningse centrummanager Jos Wegdam een prima uitzicht op een deel van het winkelcentrum van Beuningen. Wegdam zit dus in het Hart.

De van oorsprong Bemmelnaar is sinds kort belast met het centrummanagement. Wegdam heeft daar ruime ervaring in. Eerder was hij werkzaam in Arnhem en in Vught, maar heeft ook ervaring in de detailhandel.

Divers en compact
Wegdam is heel positief over het Beunings Hart: 'Vanuit de Betuwe ga je niet zo snel de Waal over. Hooguit naar Nijmegen. Toen ik voor het eerst in het centrum kwam kreeg ik daar een heel positief gevoel van. Beuningen heeft een heel divers en compact winkelcentrum. Het aanbod is ruim en kwalitatief van hoog niveau. Daarnaast zijn de ondernemers zeer actief. Als je ziet wat er nu weer wordt georganiseerd met 'Hart van Beuningen On Ice', dat is geweldig. Toch is het goed als het centrum nog compacter wordt. Winkels in het midden, en dienstverlening aan de randen.'

De nieuwe centrummanager houdt zich wat minder bezig met de daadwerkelijke organisatie van evenementen in het centrum. Daarvoor wil Wegdam een drietal werkgroepen opzetten. Eén team gaat zich beleidsmatig inzetten. Daarnaast is bestuurlijk overleg met de gemeente belangrijk. 'Ik wil periodiek overleggen met politieke partijen en het college van B en W'. Onderling contact tussen gemeente, ondernemers en de vastgoedeigenaren is ook zeer belangrijk. En natuurlijk een team dat zich bezig gaat houden met promotie, marketing en profilering. Wegdam: 'Dat kan heel verschillend zijn. Luisteren naar de consument: niet vanuit een ivoren toren bepalen. Nee, meer contact met de bezoeker en inspelen op wensen en behoeften van de consument.'

De BIZ
Bij de wet Bedrijfsinvesteringszones zijn drie partijen betrokken: gemeente Beuningen, ondernemers en vastgoedeigenaren. De ondernemers dragen sinds 2013 reclamebelasting af. Daarmee kunnen activiteiten worden georganiseerd en het centrummanagement worden betaald. De ondernemers en gemeente vinden echter dat alle partijen, dus ook de vastgoedeigenaren, zouden moeten bijdragen aan een economisch gezond winkelcentrum. De gemeente gaat vanaf 2017 jaarlijks structureel 20.000 euro bijdragen. De wet BIZ kan alleen in werking treden als een meerderheid van de vastgoedeigenaren akkoord gaat. Dat is onlangs niet gebeurd. Wegdam heeft goede hoop dat dat in 2017 alsnog gaat gebeuren. 'Het zou goed zijn voor het centrum van Beuningen. We hebben dan, naast de ideeën en plannen, ook de financiële middelen om de leefbaarheid van het winkelcentrum van Beuningen te verhogen. Dat maakt het voor ondernemers aantrekkelijker hun winkel te hebben en behouden, en zal mogelijk ook nieuwe ondernemers aantrekken'.