Afbeelding
Foto: Wim Mönnich

Gelredag bij Museum De Tuut in Appeltern

Algemeen

APPELTERN - Zaterdag 22 oktober zendt Omroep Gelderland de gehele ochtend uit vanuit De Tuut. Tot 13:00 uur is de toegang gratis. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Joan Derk van der Capellen, de aartsvader van de Nederlandse democratie staat bij de uitzending centraal. Hij woonde een aantal jaren in Appeltern, dicht bij de plaats waar nu De Tuut staat. Er zijn interviews, vraaggesprekken en tal van wetenswaardigheden over het ontstaan van ons moderne Nederland, over de geschiedenis van Appeltern en omgeving en over het stoomgemaal.

Gedurende de Gelredag is het mogelijk om, onder leiding van een gids, een rondwandeling te maken door de Heerlijkheid Appeltern; de plek waar Joan Derk van der Capellen van 1780 tot 1784 woonde. Tijdens de rondleiding wordt er verteld over de geschiedenis van het gebied en over het leven en werk van Joan Derk van der Capellen. Deze rondleidingen zijn gratis.

Romeinse tijd
Vanaf 1 oktober tot 1 november is er bij De Tuut in de vitrines in het stoomcafé een kleine tentoonstelling ingericht over de bewoning van Appeltern in de Romeinse tijd, in de middeleeuwen en aan het eind van de 18e eeuw. Te zien is hoe de tafel gedekt werd in die perioden, zowel in eenvoudige boerenhuizen als in wat rijkere villa's en landhuizen, zoals bij voorbeeld het huis te Appeltern waar Joan Derk van der Capellen woonde. Eén van de tentoonstellings-vitrines is gewijd aan Joan Derk van der Cappellen, zijn leven en werk.

Op zaterdag 22 oktober is de toegang tot 13:00 gratis, daarna gelden de normale toegangsprijzen. Zie voor meer informatie www.de-tuut.nl.