Asielzoekers, AZC en andere vragen

Algemeen

Net als in de rest van Nederland speelt ook in Beuningen, Druten en West Maas en Waal veel rondom vluchtelingen, hun opvang en zelfs permanente huisvesting. In deze rubriek proberen we wekelijks vragen hierover te beantwoorden.

Omwonenden van het nieuw te bouwen azc in Ewijk stonden vorige week tegenover de gemeente Beuningen en het COA in de rechtszaal. De belangrijkste bezwaren van de bewoners zijn de grootte van het azc, de duur van tien jaar dat het azc blijft bestaan en de verkeerssituatie rondom de Koningstraat in Ewijk. Omwonenden willen minder asielzoekers, en de duur beperken tot vijf jaar. De gemeente wil in tegenstelling tot de bewoners dat wandelaars en fietsen het azc kunnen verlaten via de Koningsstraat. Zij vindt dat deze mensen onderdeel uitmaken van de Beuningse samenleving en dus ook gezien mogen worden.

Tijdens de zitting bij de bestuursrechter opperde een ambtenaar van de gemeente dat het eventueel mogelijk is om de Koningstraat af te sluiten en alleen toegankelijk te maken voor aanwonenden. Eén van hen reageerde daarop dat dat absoluut niet is wat de bewoners willen. Ze willen een toegankelijke en veilige straat.

Volgens diverse bewoners worden hun huizen ook minder waard en willen ze daarvoor gecompenseerd worden. Daarnaast vinden ze het overleg met de gemeente Beuningen te beperkt, iets wat de gemeente bestrijdt.
De rechter doet binnen een week uitspraak.

Door Patrick Huisman