Vet op de botten voor West Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – De financiële positie van West Maas en Waal oogt gezond. De begroting laat zien dat er sprake is van een overschot in 2017, en dat de meerjarenbegroting voorziet in een positief saldo voor de jaren 2018 tot en met 2020.

Het is daarom dat wethouder De Vree namens een trots B en W de Begroting 2017 aan de pers presenteerde. 'De afgelopen jaar heeft de gemeente een flinke financiële buffer opgebouwd, de algemene reserves hebben nu een bedrag van ruim 7 miljoen euro bereikt, waar de ondergrens 5 miljoen is. Dat lijkt een groot overschot, maar daarmee zijn dan ook alle financiële risico's en meer afgedekt, zoals B en W het nu kunnen overzien.' B en W zijn extra tevreden omdat hiermee royaal afscheid is genomen van een dreigend financieel tekort.

Leefbaarheid
De gemeente zegt zich in te spannen om de leefbaarheid in de kernen te waarborgen en voorzieningen te behouden dan wel uit te breiden. 'Want leefbaarheid is de paraplu boven ons dorp,' aldus De Vree, 'dat gaat dwars door alle portefeuilles heen.' Voorbeelden hiervan zijn de multifunctionele accommodaties in Maasbommel en Alphen, daarnaast wordt het Integraal Kindcentrum genoemd. Ook is er voldoende geld beschikbaar om leningen te blijven faciliteren voor starters op de woningmarkt.
Het positieve resultaat is tot stand gekomen zonder een lastenverzwaring voor de burger, met andere woorden de OZB voor 2017 blijft hetzelfde als het afgelopen jaar het geval was. Ook is er in de Begroting 2017 en daarna ruimte gevonden om nieuwe zaken op te pakken of al in gang gezette ontwikkelingen voort te zetten. Zo wordt de suggestie gedaan om voor 2017 en 2018 80.000 euro te reserveren voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid, is er jaarlijks een bedrag van 50.000 euro beschikbaar voor nieuw beleid en is er drie ton beschikbaar voor activiteiten en plannen die voortvloeien uit de visie leefbaarheid kernen.

Investeringsfonds
De gemeente draagt ook haar steentje bij in lokaal en regionaal verband, in de vorm van deelname in een investeringsfonds in de regio Rivierenland. Uit dit fonds worden projecten van derden gefinancierd op het gebied van agri-business, economie, logistiek, recreatie en toerisme. Op woensdag 2 november vergadert de gemeenteraad West Maas en Waal over de begroting 2017. Deze vergadering is openbaar en daarmee voor iedereen toegankelijk. 

Door Addy de Meij