Column Babbels: Pestpamflet

Algemeen

Na alle landelijke ophef over treitervloggers zou ik het geen slecht idee vinden als justitie optreedt tegen mensen die opzettelijk ophitsende onzin verspreiden. Het bewust en onnodig ontwrichten van een lokale samenleving, zoals eerder dit jaar in Geldermalsen rondom een azc, mag wat mij betreft fiks bestraft worden.

Reden voor mijn minder gezellig humeur is een vies vod dat deze week in menig brievenbus in Beneden-Leeuwen viel. Het onderwerp is de 'onwenselijke' opvang van statushouders op de Bikkelen.

Dit pestpamflet komt uit de koker van boze burgers, helaas namen ontbreken, hoe sportief. Ik kan de tekst vrij helder samenvatten: De flyer is één groot verzinsel. Zo zouden er 28 statushouders komen... Niet waar, het zijn er maximaal 12. Door hen moet u nóg langer op een huisje wachten. Niet waar, er komen juist woningen bij. En verder zouden het alleen maar mannen zijn. En je weet wat voor smeerlappen dat zijn...

Al die opruiende onnozelheid wordt gebracht in volzinnen als 'Weet u dat de wijk de hun buiten leefruimte wordt'. Als je van 'hullie' verwacht dat ze de taal spreken, kun je minstens het goede voorbeeld geven, toch? Zelfkennis lijkt de verspreiders echter vreemd, anders zouden ze zich toch wel schamen?

Is dit nu die gemeenschapszin waar men in de landelijke gebieden zo prat op gaat? Wat ik zie is een poging om met giftige leugens groepen tegen elkaar op te zetten omdat je bang bent voor mensen die niet De Vries of Jansen heten.
Het pamflet roept iedereen op donderdag naar het gemeentehuis te komen om de raadsleden 'te informeren'. Het onderwerp staat niet eens op de agenda, maar misschien kan burgemeester Steenkamp zijn boeklezing ditmaal gebruiken om iets passends te zeggen over verdraagzaamheid, tolerantie en respect.

En als dat niet helpt duw ze maar gewoon een welkomstfolder van de gemeente Geldermalsen in de hand, hebben we tenminste weer wat huizen voor statushouders.

Dhr. E. van Wijk