Pastoor Harry van Dooren.
Pastoor Harry van Dooren. Foto: Ger Loeffen

Beuningse pastoor Harry van Dooren legt ambt neer

Algemeen

BEUNINGEN – Vanuit Eindhoven kwam pastoor Harry van Dooren in 1993 naar de Corneliusparochie in Beuningen. Hij kende er weg nog steg. Dat is inmiddels wel anders. 'In Beuningen heb ik mijn sociale leven opgebouwd. Hier voel ik mij thuis', zegt hij resoluut. Desondanks ziet hij zich genoodzaakt om per 1 september zijn ambt neer te leggen.

Drieëntwintig jaar stond pastoor Harry van Dooren aan het hoofd van de parochie. Eerst van de Corneliusparochie, en na de fusie van de geloofsgemeenschappen van Beuningen, Weurt, Ewijk en Winssen van de Johannes XXIII parochie. Opzienbarend waren onder andere zijn preken tijdens de carnavalsmis die hij geheel in stijl las. Zo verscheen hij in de afgelopen jaren al eens als 'Heinrich' in de kerk, compleet in lederhosen, en een andere keer met tulband, in het thema 'Duizen-en-een-nacht'.

Gastvrij
Gezondheidsredenen maken dat Van Dooren zijn ambt neerlegt. Iets dat alom betreurd wordt door de parochianen. Het was Van Dooren die de parochie weer tot bloei bracht. Zijn kerk moest open zijn, gastvrij en menselijk. 'Met een tafel waaraan iedereen mocht aanschuiven, ongeacht rang of stand. Ik hoop dat er een opvolger komt die dat gedachtengoed voortzet', aldus Van Dooren.

Vrijwilligers
Zijn opvolger wacht de niet geringe taak Harry's erfenis in Beuningen te behouden: een geloofsgemeenschap met honderden vrijwilligers die onder zijn inspirerende leiding meebouwden aan hun parochie, letterlijk en figuurlijk. Van koren en werkgroepen catechese, tot de bouwers met steen, hout en cement, die zorgden voor herinrichting van de pastoriezolder, bouw van het koetshuis, het huisje op het kerkhof, het archief en duizend-en-een andere zaken. 'Ik wil mensen meegeven dat wat is ontstaan in vrijwilligerswerk zeker moet doorgaan. Ook al hebben we geen gewijde voorganger, dan is het wel een toegewijd iemand die kan voorgaan.'
Van Dooren blijft in Beuningen wonen en zal desgewenst, als zijn gezondheid dat toestaat, nog assisteren bij vieringen in de Corneliuskerk.

Afscheidsviering
Op zondag 18 september neemt hij met een Mis om 10.00 uur in de Corneliuskerk afscheid van de Johannes XXIII parochie in Beuningen. Naderhand is er een receptie in de kerk.

Door Aafke Labout.