Column Babbels: Meningencircus

Algemeen

Dat een relatief kleine gemeente als West Maas en Waal liever geen groot AZC heeft lijkt logisch. En dat ze daarentegen wel extra statushouders wil opvangen, lijkt vooral lovenswaardig. Maar ja, er lijkt zoveel.

West Maas en Waal wil dus wat extra mensen verwelkomen. Dat nieuws viel verkeerd bij lezers van de Gelderlander. Online spuwden ze, uiteraard grof, slecht gespeld en anoniem, hun gal over de situatie.

Vooral raadslid en ondernemer Gaby Lammers moest het ontgelden. Hij heeft zijn te grote fabriekspand in Beneden-Leeuwen namelijk aangeboden als huisvesting voor de statushouders en dat werd bijna gezien als landverraad.

Laten we de feiten eens bekijken. Hoe zwart gaat het zien van de mensen? Welnu, dit jaar komen er vier. En volgend jaar acht. Goed, statistisch gezien is dat inderdaad een toename van 200 procent. Een tsunami! Maar dat is dus bovenop de 48 statushouders die de gemeente in heel 2016 gaat opvangen en waar je dus nooit iets over hoort.

Maar feiten is het laatste wat de onderbuiksprekers op Gelderlander.nl lijkt te boeien. De wildste verzinsels worden als feiten gepresenteerd. Er komen er zeker 25! Niets van waar. Lamers wordt er schatrijk van! Niet echt, hij krijgt zelfs de verbouwingskosten pas over vijf jaar terug. Maar de Gelderlander laat dergelijke onwaarheden vrolijk tieren. Dat heet nou vrijheid van meningsuiting, mijnheer.

Dat de Gelderlander anno 2016 nog steeds anoniem schelden en schofferen op haar website toestaat kan twee dingen betekenen. Of ze hebben nog nooit van slimme inlog-en-reageer koppelingen met Facebook en Twitter gehoord... Of ze zijn te druk met de cash tellen die al dat extra internetverkeer met bijbehorende clicks oplevert. Ze heten niet voor niks de Geld...erlander.

De krant zou er verstandig aan doen Lamers en de gemeente het echte, genuanceerde verhaal te laten vertellen. En daar mag dan op gereageerd worden, maar liever niet anoniem. Wie een mening heeft hoeft zich daar niet voor te schamen. Ik zet immers iedere week mijn naam toch ook onder dit stukje?

Dhr. E. van Wijk