José Iping in haar fluisterboot.
José Iping in haar fluisterboot. Foto: Ruben Schiks

Verborgen schatten: de Leeuwense Waard

Algemeen

Tussen de oevers van de rivieren ligt ons mooie Land van Maas & Waal. Een natuurrijke streek gevormd door het water en de mensen eromheen. Het landschap is rijk aan ongerept natuurschoon, met bouwwerken die ons herinneren aan vervlogen tijden. In dit drieluik gaan wij met Maas en Walers op pad naar hun 'verborgen schatten'. Welke plek in Maas en Waal is voor hen speciaal en wat maakt die plek zo bijzonder. Deze keer de verborgen schat van José Iping: een open meer midden in de Leeuwense Waard.

José steekt van wal in een fluisterboot. Vertrekpunt is het ponton van haar woonboot 'Mirakel', gelegen aan de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen. 'Vergeet me niet', prijkt met sierlijke letters op het boeisel van de oude vissersboot. 'Een knipoog naar de oude eigenaar', vertelt José. 'Buurman Cor was altijd in zijn bootje op- en om het water van de Leeuwense Waard te vinden. Na zijn overlijden kregen wij de boot in bruikleen van zijn kinderen en gaven hem deze naam.' De dubbelzinnige tekst slaat op de vergetelheid waarin de dementerende Cor zijn laatste jaren verkeerde en houdt de herinnering aan hem bovendien levendig.

Industrieel verleden
Een zij-arm van de Waal voert ons langs een reeks oude dijkgebouwen. Een verroeste kraanbaan, die de strang overspant, herinnert aan het industriële verleden van de Waalkant. Het werktuig hoort bij De Klef, een industrieel monument. 'Vroeger was hier een pakhuis van de Boerenbond gevestigd en werden schepen via de kraanbaan bevoorraad vanaf het water. Daar naast ligt een oude meelfabriek en scheepswerf. Een schril contrast met het, meer toeristische, Maaslandschap', merkt ze op.

Ongerepte natuur
We laten de bebouwing achter ons en varen door een waaier van geulen een groene oase binnen, omgeven door wilgen die als het ware uit het water lijken te groeien. José, een geboren Amsterdamse, geniet zichtbaar. 'Kijk daar', fluistert ze terwijl ze snelheid mindert, 'een ijsvogeltje'. Het karakteristieke vogeltje scheert rakelings over het water. 'IJsvogels broeden hier in holen in de oevers. Vaak zitten ze op laaghangende takken te vissen. Dat is prachtig om te zien, zeker omdat het vogeltje tot voor kort met uitsterven werd bedreigd. De natuur is hier echt ongerept. Naast het ijsvogeltje zie je hier bijvoorbeeld ook lepelaars en bevers', vertelt José gepassioneerd.

Open meer
Via smalle watergangen bereiken we een open meer midden in de Leeuwense Waard. 'Dit is nu mijn verborgen schat', vertelt José enthousiast. 'Op steenworp afstand van de drukke Waalbandijk vind je hier een oase van rust'. Terwijl ze het zegt ritselt het plots langs de waterkant. Een kudde wilde koeien doet zich er te goed aan een bos wilgentakken. Samen met de Konikpaarden zijn zij de beheerders van het landschap. 'Omgeven door de natuur kan ik hier even uit de bewoonde wereld stappen en helemaal ontspannen', besluit ze.

Door Ruben Schiks.