Neill Roelofs.
Neill Roelofs.

Nieuws over gadgets, technologie, elektronica, innovaties en games

Algemeen

Fenomeen Binge-Watching steeds populairder

In het huidige digitale tijdperk beïnvloeden technologische ontwikkelingen de manier waarop we werken en leven. Neill Roelofs uit Boven-Leeuwen volgt deze ontwikkelingen op de voet en deelt deze graag met de lezers van de Maas&Waler. Hij informeert ons elke maand over een leuke gadget, een nieuwe game of een bijzondere innovatie. Deze maand: Binge-Watching.

Zegt u nu eens eerlijk. Wanneer u denkt aan verslavingen, welke vormen komen dan het eerst bij u op? Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat uw gedachten uitgingen naar eet-, alcohol- of drugsverslavingen.

Tegenwoordig kan een nieuwe verslaving aan dat rijtje worden toegevoegd: 'Binge-Watching', oftewel het achter elkaar door kijken van afleveringen van televisie series. Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand verslaafd is aan het kijken van series wanneer het achtereenvolgend twee tot zes afleveringen van eenzelfde televisieserie bekijkt.

Ik ben benieuwd hoeveel van de lezers zichzelf hierin herkennen. Misschien doet u het wel op een heerlijke luie zondag, wanneer u niets hoeft en alles mag. Of misschien kijkt u wel samen met uw partner doordeweeks als de kinderen op bed liggen.

Waarom relevant?
De nieuwste technologie heeft ervoor gezorgd dat mensen veel sneller en makkelijker in aanraking komen met het fenomeen 'Binge-Watching'. Tegenwoordig is er nog maar weinig over van het traditionele televisiekijken. Tegenwoordig bepaalt men zelf wanneer de favoriete televisieserie gekeken wordt. In het verleden moest men nog afstemmen op een specifiek kanaal, op een bepaald tijdstip.

Waar mensen vroeger begonnen met het kopen van de videobanden of DVD's van hun favoriete programma's is dat langzamerhand overgenomen door RTL XL, Programma Gemist of Netflix. Met een druk op de knop is je favoriete programma dichterbij dan ooit.

Waardoor men hier nu aan verslaafd raakt komt doordat de meerderheid van de mensen deze bezigheid beschouwt als een vlucht uit de realiteit. En zeg nou eerlijk, wie vindt het nou niet fijn om even zijn eigen problemen te vergeten en zich te verdiepen in een totaal andere wereld? Voor dit principe geldt eigenlijk hetzelfde als met alcohol: geniet maar kijk met mate.