Afbeelding
Foto: Tuin en Landschap

Tuinenfestival nieuwe stijl

Algemeen

APPELTERN - Afgelopen zaterdag werd het Tuinenfestival 2016 in Appeltern officieel geopend. De tien deelnemende ontwerpers knipten met snoei- en heggenscharen symbolisch evenveel kleurige linten door, en nodigden de aanwezigen uit het festivalterrein te betreden. Daar gaven zij de bezoekers tekst en uitleg over hun ontwerp en spraken woorden van dank uit over medewerkers en sponsoren.

Vooraf hadden Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern en Michel Lafaille, curator van het festival, iedereen al in het zonnetje gezet en benadrukte daarbij hoe hard en creatief er gewerkt is. De nieuwe opzet van de totstandkoming van het festival, die dit jaar nog een experimenteel karakter had, is zo goed bevallen dat gekozen is om deze werkwijze in de toekomst voort te zetten.

Ontwerpers die voor het Tuinenfestival 2017 een ontwerp willen indienen, moeten eerst deelnemen aan een tweedaagse workshop waarin gezocht wordt naar de essentiële vorm van een festivaltuin en een boeiend en passend thema. Het festival en de uitslag ervan wordt op deze manier voor een groter gedeelte van de ontwerpers zelf. Een prachtig groeiproces waardoor het Tuinenfestival haar eigen identiteit versterkt en zich meer onderscheidend opstelt ten aanzien van andere tuinenfestivals in Europa. Voor meer informatie over deelname: www.appeltern.nl.