Een trotse Marjolein met de schaal
Een trotse Marjolein met de schaal Foto: Rob Buis

Marjolein Buis wint Roland Garros

Algemeen

PARIJS – Marjolein Buis heeft haar eerste Grand Slam toernooi in het enkelspel binnen. In een week waarin alles lukte eiste de Beuningse de titel op het Parijse gravel voor zich op. In twee sets wees ze Sabine Ellerbrock naar de tweede plek.

Topvorm, een goede loting en veel fans vormden de basis voor Buis' eerste grote 'eigen' succes. Na een zege op Lucy Shuker (nr. 7 van de wereld) en een bloedstollend gevecht met Yui Kamiji (nr. 2 van de wereld) in de halve finale móest het in de finale gebeuren tegen nr. 4 van de wereld Sabine Ellerbrock uit Duitsland.

Buis, zelf de mondiale nummer 6, liet aanvankelijk geen spaan heel van de Duitse. Met krachtige returns en goed serveerwerk kon de verdedigend spelende Duitse niet mee met onze landgenote. Na een 5/1 voorsprong maakte Buis het nog even spannend, maar op 5/3 was het zesde setpoint eindelijk raak.

In de tweede set nam Buis vanaf 2/2 het initiatief en liep resoluut uit naar 5/3 en 30-0 op eigen service, toen de spanning bij de doorgaans koele Beuningse parten begon te spelen. De opslag begon te haperen en Ellerbrock brak terug. De Duitse stoomde door naar 40-0 in de tiende game en de wedstrijd leek gekanteld. Met vier prachtige winners op rij creëerde Buis echter ineens een matchpoint, waarop Ellerbrock haar tweede dubbele fout van de wedstrijd sloeg en Buis de armen in de lucht kon gooien: een van haar grootste dromen was werkelijkheid, een Grand Slam overwinning in het enkelspel.

Na afloop had Buis veel goede woorden over voor haar team en in het bijzonder haar coach Aad Zwaan: 'Zonder hem had ik simpelweg niet gewonnen,' aldus Marjolein Buis, 'Ook mijn meegereisde familie en vrienden gaven een enorme boost. Dit is de mooiste zege uit mijn carrière, het overtreft zelfs de gouden medaille (in 2012, dubbelspel met Esther Vergeer, red.), hier ga ik nog héél lang van genieten!

Met haar overwinning liet Buis de wereld zien een serieuze medaillekandidaat te zijn voor de Paralympische Spelen, die begin september in Rio de Janeiro worden gehouden. 'Maar daarvoor eerst nog knallen op Wimbledon,' blikt Buis vooruit, 'ik ben hier twee jaar niet geweest, maar ben zeer hongerig naar nóg een Grand Slam!'

Kijk voor meer informatie op www.marjoleinbuis.nl.

Door Rob Buis, Mediamanager Stichting Marjolein Buis Sportief