Colleges Druten en Wijchen streven naar ambtelijke fusie vanaf 2018

Algemeen

DRUTEN/WIJCHEN - De colleges van de gemeenten Druten en Wijchen willen met ingang van 2018 een ambtelijke fusie aangaan. Dat stellen zij in een kaderstellende nota, die in juni in beide gemeenteraden wordt behandeld. Eind 2016 volgt een uitgebreid bedrijfsplan en wordt de definitieve beslissing gemaakt om, al dan niet, met elkaar in zee te gaan. Het betreft vooralsnog een bestuurlijke verbinding, aldus de twee betrokken burgemeesters. Een toekomstbeeld waarin het gebied één centraal gemeentehuis, één raad en één burgemeester heeft is op dit moment niet realistisch.

Doel van de ambtelijke fusie is met name het bundelen van de krachten, om zodoende de positie in de regio te versterken. 'We willen de regio op de kaart zetten, meer slagkracht hebben, en dat is bitter noodzakelijk', stelt de Wijchense burgemeester Verheijen. 'Pas dan kun je de zaken in deze regio goed aan pakken', meent hij. Om vast te stellen welk beeld beide gemeenten hebben bij de samenwerking, is een kaderstellende nota opgesteld.
De nota is een uitwerking van eerdere besluitvorming van de raden over samenwerking in de regio. In de nota staat onder meer wat beide organisaties bindt, wat het doel van de ambtelijke fusie is en wat dit betekent voor medewerkers en inwoners. Gezamenlijk doel is in elk geval de dienstverlening dichter bij de burger brengen.

Een stap naar herindeling is de ambtelijk fusie volgens beide gemeenten niet, hoewel Druten er geen geheim van maakt liefst één robuuste gemeente tussen de rivieren te willen vormen. Binnen Wijchen is vooralsnog echter weinig draagvlak voor een dergelijke stap. 'Dit moet dan ook niet de insteek van de samenwerking zijn', aldus Verheijen. 'Het gaat er op dit moment om om op zoveel mogelijk terreinen hetzelfde geluid te vinden', aldus Van Riswijk. 'Het is onze intentie om te zoeken naar gezamenlijk beleid.' De twee benadrukken dat 'synchroniseren' van het beleid niet per se betekent dat beide gemeenten in de toekomst voor dezelfde oplossingen kiezen.

Dichte deur
Het voorleggen van de kadernota betekent voor buurgemeenten Beuningen, Heumen en West Maas en Waal de laatste kans om, voorlopig althans, deel te nemen aan het gesprek, stellen de twee burgemeesters. 'Tot eind juni kunnen zij nog aanhaken. Daarna gaat de deur voor een bepaalde periode dicht, zodat de betrokken gemeenten aan de samenwerking kunnen bouwen', aldus Van Riswijk.

De kaderstellende nota wordt in juni in beide gemeenteraden behandeld. Kort na de zomer leggen de colleges een plan van aanpak voor aan de raden, en eind 2016 volgt een uitgebreid bedrijfsplan, inclusief financiële meerjarenbegroting. Ook stellen de colleges dan welke juridische samenwerking ze prefereren. Bij groen licht volgt in 2017 de uitwerking van het plan.