Foto: Niels Stam
Foto: Niels Stam

De Maas & Waler dat ben ik

Algemeen

Deze week Katinka Thomasse uit Druten. 

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam: Katinka Thomasse
Leeftijd: 49 jaar
Woonplaats: Druten

'Ik denk dat het komt door de kinderen die ik zag, ik zag hun humor'. Katinka Thomasse heeft het over hoogbegaafde kinderen, haar specialisme. 'Er was eens een jongen in mijn klas, groep 4/5. Zijn moeder kwam bij me en vertelde dat hij dood wilde. Het bleek dat hij het niet meer volhield om steeds dezelfde rijtjes te maken, hij leerde niets nieuws. Toen ik het eenzame geknok zag van deze jongen, van wie de hoogbegaafdheid niet werd (h)erkend, werd ik geraakt. Ik liet dit niet over mijn kant gaan, ik moest er iets mee doen. Lastig, want deze kinderen steken in feite ongewild hun kop boven het maaiveld, en dat valt niet bij iedereen in de smaak. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik ben met hem aan de slag gegaan, en daar bloeide hij zichtbaar van op. Toen deze jongen in groep 8 zat kwam hij afscheid nemen met rozen en een medaille voor Juf nr. 1, dat was ik'.

Hoogbegaafdheid
En zo ontstond de aanleiding om, ruim twintig jaar na de pabo, verder te studeren. Ze haalde bij het Fontys OSO in Tilburg haar Master Special Educational Needs - Specialist Hoogbegaafdheid. Sinds drie jaar is ze ZZP'er met een eigen praktijk. 'Ik ga naar mensen thuis, op locatie, op school, als een soort remedial teacher. De meeste scholen staan daar voor open. Maasbommel was de eerste school waar ik startte, met één hoogbegaafd kind. Het is maatwerk. Het is voor scholen vaak lastig om specialisten, ZZP'ers, in huis te halen. Van scholen wordt al heel veel verwacht en er komt steeds meer bij.'

Voor velen in Maas en Waal is Katinka geen onbekende. Invaljuf geweest op De Dijk, voorheen Vredesschool en Ewaldenschool, en van 1999 tot 2012 juf op De Wijzer in Beneden-Leeuwen. Nu werkt ze, zoals gezegd, af en toe ook op scholen, maar dan onder de vlag van haar specialisme. Haar praktijk is onderdeel van het Preventief Zorg Collectief (preventiefzorgcollectief.nl), een samenwerking van zorgprofessionals uit Maas en Waal.

'Het is mijn grote wens om iets clubachtigs voor hoogbegaafde kinderen in West Maas en Waal te hebben, een plek waar zij na schooltijd terecht kunnen. Naast het onderwijs is er nu voor hen weinig te doen. Er is een schaakclub en er is een technieklokaal, maar als je als hoogbegaafde daar toevallig niet in geïnteresseerd bent (dat kan ook!) wordt het mager. En het is logisch dat de hersenen van deze kinderen toch ook af en toe eens moeten kraken. En dat ze contact hebben met soortgenoten', vertelt Katinka.

Druten
Samen met haar man Stan woont ze sinds 1992 in Druten. Deze locatie had een praktische oorzaak: Stan werkte bij de Rabobank in Druten, maar woonde in Groesbeek. Eenmaal samen in Druten gebruikte Katinka de auto voor haar werk en Stan verplaatste zich fietsend naar de bank. Samen hebben ze twee dochters, die inmiddels de deur uit zijn: de een studeert in Nijmegen, de ander in Tilburg.

Katinka heeft een internationale achtergrond: haar moeder komt uit Budapest, vader is van Nederlandse origine, het gezin woonde tot haar achtste jaar in België, om daarna naar Eindhoven te verhuizen. Haar eindstage voor de pabo vervulde ze in Denemarken.

Vrijwilligerswerk
Niet alleen de hoogbegaafden kunnen op haar aandacht rekenen, er is ook het vrijwilligerswerk in het Bijna Thuis Huis in Druten. 'Ik draag dat een heel warm hart toe. Daarnaast ben ik fractiesecretaris van Akkoord '94 en secretaris van de WMO-Raad in Druten.'

Doener
'Ik ben van het zorgen, en we zijn er toch voor elkaar? Ik ben ook een doener. Ik denk dat ik me door doen betekenisvol voel.' Nog een boodschap voor de wereld? Daar hoeft ze niet over na te denken: 'Durf eens "out of the box" te denken, te treden. Heb het lef om de dingen eens anders aan te pakken. Dan maak je vast wel eens een foutje, maar daar ga je ook weer niet dood van. Het maakt je leven een heel stuk rijker.'

Door Addy de Meij